Recensies

Voor meningen en opvattingen van Kaj Elhorst zelf kunt u ook terecht op kaj elhorst

Lembas (Nederlands Tolkiengenootschap):

De annalen van Gamor

Door: Tim Rombouts

Heel vaak komen er geen oorspronkelijk Nederlandse fantasyboeken uit. Toen er dus  wèl een uitkwam en ook nog van een stadsgenoot, die ik al jaren als lokaal journalist kende, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. De schrijver, Kaj Elhorst is journalist en romanschrijver. Hij schreef eerder voor kinderen de Arie Bonkersreeks en Het Spinhuis (uitgeverij Maretak) en voor volwassenen “Het Geheim van de Alphense Runen” (uitgeverij Albini).

De Annalen van Gamor gaat over Kalam, die als uitverkorene tegen wil en dank zijn volgers naar een nieuwe wereld brengt. Kalam leeft in een ijstijdwereld, waarin de mensen afhankelijk zijn van de jacht en de warmte van vulkanische bronnen. De beperkte hulpbronnen en het ontbreken van vuur hebben geleid tot een harde standenmaatschappij waarin zowel letterlijk als figuurlijk weinig ruimte is voor warmte. Elhorst beschrijft deze maatschappij helder en direct, waardoor je als lezer deze kille en soms gruwelijke wereld toch als werkelijkheid accepteert. Dit zie je in het hele boek terug. Magische wegens en vreemde volkeren zoals de Jankermannen en de Vogelgrijpers, komen terloops langs alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

De handelingen in het boek gaan snel en de Anth’, het volk waartoe Kalam behoort, ontwikkelt zich razendsnel. Zeker als ze eenmaal een nieuwe stek gevonden hebben in een zonniger omgeving. In de warme wereld waar Kalam en zijn volgers terecht komen, blijkt ook meer ruimte voor intermenselijke warmte, vriendschap en liefde. Iedere stap die dit volk maakt zorgt voor nieuwe ontdekkingen, die niet alleen de basis zijn voor nieuwe mogelijkheden, maar ook vragen om nieuwe namen en woorden en hen steeds onder druk zet om voor elkaar en voor de groep te kiezen. Net als bij Tolkien is de taal hierbij meer dan alleen een communicatiemiddel.

Onder dit herkenbare verhaal van een zoekend volk, zit een mythische laag, waarbij de Gamor een grote rol speelt. De Gamor is de ziel van de Anth’ , de verbinding tussen de buiten en de binnenwereld. Het behoudt van de Gamor is noodzakelijk voor het behoudt van de eigen identiteit en de gemeenschapszin. Centraal staat daarbij een heilige kist, die als een soort Bijbelse Ark van het Verbond meegenomen wordt. In deze kist zijn de herinneringen van het volk opgeslagen en deze lijken veel verder terug te gaan dan de bevroren wereld van waaruit ze vertrokken zijn. Nieuwe ontwikkelingen als de ontdekking van het schrift, voelen daardoor eerder aan als een ontwakende herinnering dan als een werkelijke uitvinding.

Dit zorgt er ook voor dat je als lezer meer over deze wereld te weten wilt komen, niet zo zeer als een vervolgverhaal over Kalam en zijn familie, maar over de wereld waarin zij leven. Hopelijk geeft Elhorst ons in de toekomst meer zicht op de Gamor Anth’em,  het lied dat verhaalt van de voorvaderen, de adem van het volk.

De annalen van Gamor

Auteur: Kaj Elhorst

466 pagina’s

Uitgeverij Nieuwe Druk, mei 2013

ISBN  9789491409141

BIBLION:

In een denkbeeldige wereld onderneemt een groep onder leiding van Kalam de tocht naar een gebied met betere levensomstandigheden. Kalam, die afkomstig is uit het land Kana’an, is zijn vader A’al niet als heerser opgevolgd. Deze eer viel ten deel aan Rannhold, zijn tegenstander. Met volksgenoten, de Anth’, en bewoners uit de buitencirkel van deze wereld, willen zij dit koude en onvruchtbare klimaat verlaten. De Gamor, een mysterieuze kracht, is daarbij richtinggevend. Tijdens de barre tocht door de sneeuw- en ijsgebieden worden zij door talrijke vijanden belaagd: Sluipers en de Vogelgrijpers. Tenslotte bereiken zij de Rode Stad in het gebied waar een krachtige zon, Gul, schijnt. Maar of de moeilijkheden hiermee opgelost zijn? Zullen de Anth’ en metgezellen ondanks alle externe en interne moeilijkheden er inderdaad in slagen een betere toekomst op te bouwen? Deze fantasyroman met een idealistische strekking heeft alle kenmerken van dit genre: een denkbeeldige wereld, een middeleeuwse sfeer, magie en geweld. De schrijver geeft echter iets meer dan gebruikelijk is bij dit genre. Het boek is dan ook bestemd voor de iets betere lezers, die ongetwijfeld actuele vraagstukken van onze wereld zullen herkennen. Vrij kleine druk, sobere vormgeving..

 

Kaj Elhorst is journalist en romanschrijver. Fantasy is naast de detectiveroman zijn meest geliefde literatuur. Hij schreef eerder voor kinderen onder meer de Arie Bonkersreeks en Het Spinhuis en voor volwassenen Het Geheim van de Alphense Runen. Als tot nu toe laatste boek schreef hij De annalen van Gamor.
In een oude wereld, een tijd vol ijs en zonder vuur, leeft Kalam. Hij komt uit de stad Kana’an, uit de kring van jagers. Hij is de zoon van de leider van de stad. Wanneer hij in de buitenste kring terecht komt, waar de gewone Anth’ wonen, wordt hij aangewezen als uitverkorene. Maar hij kan er niet blijven. Zijn vader is overleden en de jongeman die de taken overgenomen heeft, ziet Kalam als een bedreiging voor zijn macht. Kalam vlucht met een grote groep mannen en vrouwen de stad uit en begint een lange voettocht, met als doel een nieuwe stad te stichten. Onderweg beleven ze avonturen, komen ze vreemde volkeren tegen en gaan ze de strijd aan met ieder die hen bedreigt. Zullen Kalam en zijn nieuwe vrienden de tocht allemaal overleven de het beloofde land ooit vinden?

De annalen van Gamor doet denken aan de oude verhalen uit de Bijbel. Het boek gaat over een groep stedelingen en nomaden die samen een voettocht maken naar een nieuwe stad, onder leiding van een uitverkorene. Ze komen onder andere een volk tegen dat doet denken aan de Romeinen. Kalam en zijn vrouw A’akane horen stemmen van voorouders. En er is geloof in een godheid (Gamor) en de verhalen die over hem zijn verteld door de jaren heen.

Leuk zijn de antropologische beschrijvingen van Elhorst over de volkeren, dieren en vreemde dingen die Kalam tegenkomt onderweg. Zo geeft hij de dieren niet de namen zoals we ze nu kennen, zoals gieren of koeien, maar hoe een onwetend volk ze ziet en noemt: nevelgarden en grasmuilen. Ook kennen niet alle mensen nog het fenomeen vuur, wat de basis kan vormen tot een hele nieuwe beschaving.

Jammer is dat auteur Elhorst smijt met onbekende namen, waardoor het verhaal vooral in het begin erg vaag en ingewikkeld is. Zo lijken de naam van Kalam en de naam van zijn stad Kana’an enigszins op elkaar, hebben minstens vier personages een naam die begint met Rann (= werker) en krijgt vrouw A’akane tot drie keer toe een nieuwe naam toegewezen. Dit maakt het boek niet altijd erg overzichtelijk. Daarnaast is het verhaal soms wat aan de trage kant. Elke gedachte van Kalam wordt beschreven en elke stap die hij zet, en dat zijn er nogal wat tijdens een voettocht.

“Terwijl het gekrijs van de nevelgarden aanzwol en de volgers meer door elkaar beginnen te lopen, gingen Kalam en zijn gezelschap haast voetje voor voetje naar buiten. De zon liet een flauw schijnsel zien dat gloeide van ver achter de ijsrand. De sneeuwstorm wakkerde nog iets aan maar zelden had Kalam de buitenwereld met zoveel plezier begroet.”

Daarom is mijn oordeel over De annalen van Gamor dat het verhaal leuk is, maar het had wel zeker in 100 pagina’s minder gekund.

Felice Beekhuis

 

 

 

Momenteel heb ik ongeveer een kwart van het boek gelezen, dus over de verhaallijn kan en wil ik nog niet heel veel zeggen, want uiteraard moet iedereen zelf het boek lezen.  Wat ik wel kan zeggen na een kwart van het boek gelezen te hebben, is dat ik denk te weten wat Kaj bedoelt met “meer dan fantasy”. Het boek is namelijk zo vlot geschreven dat je de vreemde dier- en menssoorten zonder meer voor waarheid aanneemt. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal alsof het je allemaal zelf kan overkomen. Een aanrader dus. #Steffi (32) “De Alphense Talkshow”

“Dit boek is vergelijkbaar qua stijl en opzet met de bekende grote Engelse en Amerikaanse romans, voor Nederlandse literatuur echt uniek.” Ronald (44)

————-

Een on-Nederlands goed boek! Dat wil niet zeggen dat er geen opmerkingen over te maken zijn. Misschien hadden sommige personages nog wat verder uitgewerkt kunnen worden maar dat neemt niet weg dat het verhaal razendsnel leest, datje je er als lezer heele snel vertrouwd mee maaskt en dat het toch ook weer steeds verrast. Mogelijk komt dat doordat het verhaal je eigen fantasie zo aan het werk zet. Dat was in elk geval bij mij zo. Ik voorzag niet steeds meer ontwikkelingen maar ik zag wel steeds meer en dieper de beelden die het verhaal opriep. Dat is een van de mooiste eigenschappen van dit boek. Het helpt je eigen fantasie op gang.

Daar komt bij dat het ene ongegeneerde inkijk geeft in het persoonlijke denken en handelen van mensen, van manipulatie en angstreacties. En dat alles in een omgeving die vreemd, nieuw en toch zo gemakkelijk te grijpen valt. Het gebruik van nieuwe woorden en termen zoals nagelvallen, nevelgarden en ijsrat helpt daarbij. Die gekookte ijsrat kan ik proven…. Echt prachtig van pagina 1 tot en met pagina 465!  #Jonathan Freelander

——————–

Wat denkt u van: “Vogelgrijpers”, “Wolvermannen”, “Hagarden en Wagarden”, “de Anth’ en de “Gamor”?

Bent u weleens wakker geworden in een”rommer”, terwijl buiten de Jankermannen herrie aan het maken waren? Waarschijnlijk niet. Sterker nog, u heeft geen idee waar ik het over heb.

Toch, na een uurtje lezen in het nieuwste boek van Kaj Elhorst, De annalen van Gamor, heeft u de meeste begrippen al in uw hoofd zonder dat u enige moeite meer hoeft te doen om er een voorstelling van te maken.

Kaj Elhorst had het zelf over een film tussen twee kaften. En dat is wat het is. Meer dan 460 bladzijden lang wordt u meegenomen in een Fantasy-wereld waarbij het telkens gissen is of het zich afspeelt in een ver ijskoud verleden, of in een verre toekomst waar, na een catastrofe, de mensheid opnieuw het wiel moet uitvinden, zowel op het gebied van hulpmiddelen, gereedschappen en wapens, als op de ordening van de maatschappij. Is democratie een juiste vorm? Hebben we leiders nodig? Man-Vrouw verhoudingen, hoe zit het daarmee? Maar vooral, hoe ontkomen we aan onze schijnbare lotsbestemming waarbij het lijkt alsof we geen keuzes hebben.

De annalen van Gamor beschrijft de geschiedenis van een volk dat een uitweg zoekt uit de barre omstandigheden waarin ze leven. Onderweg gaan ze de strijd aan met andere volkeren, leren van andere culturen, en sluiten bondgenootschappen.

Kaj Elhorst is journalist en romanschrijver. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam. In twitterland is hij zowel gehaat als geliefd; en hij is in Alphen a/d Rijn wereldberoemd.

Tijdens zijn maandelijkse talkshow in Theater Castellum (Café Alphens) in Alphen zal hij aankomende zondag (26 mei, vanaf 16.00 uur) zijn nieuwste roman presenteren.

——————–

“Wat een fantasie en wat een heerlijke schrijfstijl. Geweldig!”  (Ruudje, 67)

—–

Het is net of Tolkien “Das Kapital” heeft herschreven (Joris Janssen, 27)

————

Fantasyliefhebbers opgelet:

Zojuist de laatste bladzijde van de Annalen van Gamor ( Kaj Elhorst) gelezen. Het boek was net te dik voor één adem, maar absoluut de moeite waard. (Tim Rombouts)

“Het boek achter elkaar gelezen, soms ten koste van mijn nachtrust (Iris van Maanen)

Aan de auteur:

Ik heb je boek uit. Echt heel mooi. Zelden heb ik een boek zo gefascineerd gelezen. Ben er vorige week aan begonnen. De laatste keer was een aantal jaren geleden Een Schitterend Gebrek van Arthur Japin. Ook heel mooi.

Mijn complimenten voor De Analen Van Gamor! (Gerrit Willems)

================

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: