Nieuws

 

IMG_20150517_152902

Kaj Lodewijk Elhorst was afgelopen zondag op het Open Podium in Hellevoetsluis waar hij voorlas uit De Annalen van Gamor en enkele gedichten voordroeg.  Foto: Els Huurman, organisator. 

 

De speurtocht gaat verder

 

Er komt een vervolg op de Annalen van Gamor. Het manuscript is klaar en de uitgave wordt voorbereid. Het verhaal speelt zich nu af op een andere planeet maar mensen blijven mensen, ook al gaan zij om met wezens en omstandigheden die zij niet kennen en begrijpen. En uit de hoek van de mensen zelf komt ook hun grootste bedreiging. Wordt het 600 pagina’s nachtmerrie of breekt ergens toch nog de hoop door? De titel van het nieuwe boek is “Mende, het rijk van Aldemundt”. Voor u vanaf vandaag alle gelegenheid om u voor te bereiden op de verkrijging van het boek! Zie ook Mende,hetrijkvanAldemundt

================================================

Het is nu duidelijk. De Annalen van Gamor zijn vrijwel zeker slechts het eerste van in totaal 12 boeken over de Anth’ en hun oude geloof “Gamor an Gamor”. Er zijn teveel aanwijzingen dat de geschriften veel meer omvatten dan dit ene boek. Archeologen en hostorici zijn een gezamenlijke speurtocht begonnen naar onder meer deel 2 dat “Gamor Anth’em” wordt genoemd en dat in liedvorm een belangrijk geschiedverhaal over de Anth’ vertelt. In dit lied zou duidelijk worden wat de achtergronden zijn van veel zaken die in De Annalen worden genoemd maar niet verder uitgewerkt. Ook zou er een boek bestaan over de jeugdjaren van Kalam waarin naar voren komt hoe de verhouding tussen zijn vader en hemzelf was en waarom vader zijn zoon niet aanwees als opvolger. Aanvankelijk zou Kalam het daarmee zelfs eens zijn geweest. Bovendien zou uit dit boek ook blijken waardoor hij voor de mensen uit de buitenste kring herkenbaar was als de Uitverkorene. Het wachten is op nadere mededelingen.

https://mythologie.wordpress.com/nieuws/

 

 

10 april 2014

 

Rare woorden

Aanvankelijk waren alle reacties op De Annalen van Gamor heel positief en dat zijn ze eigenlijk nog steeds. Toch steekt er van tijd tot tijd kritiek de kop op en natuurlijk, dat hoort erbij Daar wordt de auteur sterker van, vooral bij het werken aan zijn volgende boek en toch….   De kritiek richtte zich in het begin op het veelvuldige gebruik van vreemde woorden en begrippen. Sommige lezers hadden moeite om die te onthouden. Alleen, wie de fantasyboeken in de hele wereld kent, zou daar geen punt van hoeven maken. Vreemde woorden en begrippen komen immers in iedere fantasyroman voor? Tolkien heeft veel vreemde woorden en begrippen gebruikt , in het Rad des Tijds komen tal van vreemde woorden en begrippen voor….het hoort nu eenmaal bij het genre. “Het is onmisbaar”, meent Kaj Elhorst. “Die woorden en begrippen zijn nodig om de lezer in te leiden in de heel nieuwe wereld die in het boek nu eenmaal wordt beschreven. Juist daardoor kan de lezer zich losmaken van de wereld waarin zijn of haar dagelijks leven zich afspeelt. En dat….is nu juist de bedoeling, het is de meest aantrekkelijke kant van fantasy.

 

 

Januari 2014 –   Een nieuwe recensie (Boekenbijlage.nl)

Kaj Elhorst is journalist en romanschrijver. Fantasy is naast de detectiveroman zijn meest geliefde literatuur. Hij schreef eerder voor kinderen onder meer de Arie Bonkersreeks en Het Spinhuis en voor volwassenen Het Geheim van de Alphense Runen. Als tot nu toe laatste boek schreef hij De annalen van Gamor.

In een oude wereld, een tijd vol ijs en zonder vuur, leeft Kalam. Hij komt uit de stad Kana’an, uit de kring van jagers. Hij is de zoon van de leider van de stad. Wanneer hij in de buitenste kring terecht komt, waar de gewone Anth’ wonen, wordt hij aangewezen als uitverkorene. Maar hij kan er niet blijven. Zijn vader is overleden en de jongeman die de taken overgenomen heeft, ziet Kalam als een bedreiging voor zijn macht. Kalam vlucht met een grote groep mannen en vrouwen de stad uit en begint een lange voettocht, met als doel een nieuwe stad te stichten. Onderweg beleven ze avonturen, komen ze vreemde volkeren tegen en gaan ze de strijd aan met ieder die hen bedreigt. Zullen Kalam en zijn nieuwe vrienden de tocht allemaal overleven de het beloofde land ooit vinden?

De annalen van Gamor doet denken aan de oude verhalen uit de Bijbel. Het boek gaat over een groep stedelingen en nomaden die samen een voettocht maken naar een nieuwe stad, onder leiding van een uitverkorene. Ze komen onder andere een volk tegen dat doet denken aan de Romeinen. Kalam en zijn vrouw A’akane horen stemmen van voorouders. En er is geloof in een godheid (Gamor) en de verhalen die over hem zijn verteld door de jaren heen.

Leuk zijn de antropologische beschrijvingen van Elhorst over de volkeren, dieren en vreemde dingen die Kalam tegenkomt onderweg. Zo geeft hij de dieren niet de namen zoals we ze nu kennen, zoals gieren of koeien, maar hoe een onwetend volk ze ziet en noemt: nevelgarden en grasmuilen. Ook kennen niet alle mensen nog het fenomeen vuur, wat de basis kan vormen tot een hele nieuwe beschaving.

Jammer is dat auteur Elhorst smijt met onbekende namen, waardoor het verhaal vooral in het begin erg vaag en ingewikkeld is. Zo lijken de naam van Kalam en de naam van zijn stad Kana’an enigszins op elkaar, hebben minstens vier personages een naam die begint met Rann (= werker) en krijgt vrouw A’akane tot drie keer toe een nieuwe naam toegewezen. Dit maakt het boek niet altijd erg overzichtelijk. Daarnaast is het verhaal soms wat aan de trage kant. Elke gedachte van Kalam wordt beschreven en elke stap die hij zet, en dat zijn er nogal wat tijdens een voettocht.

“Terwijl het gekrijs van de nevelgarden aanzwol en de volgers meer door elkaar beginnen te lopen, gingen Kalam en zijn gezelschap haast voetje voor voetje naar buiten. De zon liet een flauw schijnsel zien dat gloeide van ver achter de ijsrand. De sneeuwstorm wakkerde nog iets aan maar zelden had Kalam de buitenwereld met zoveel plezier begroet.”

Daarom is mijn oordeel over De annalen van Gamor dat het verhaal leuk is, maar het had wel zeker in 100 pagina’s minder gekund.

Felice Beekhuis

 

 

 

Helaas is de publicatie die in het vorige bericht wordt genoemd, nog niet mogelijk. De deskundigen hebben een probleem met de vertaling. Even zo goed zal de tekst binnenkort worden geplaatst.

Het is de bedoeling morgen de tekst van de Gamor Anth’em op communitypagina Kalamscommunity te plaatsen. In een later stadium gaan we ook ons best doen de bijbehorende melodie te publiceren.

De ware herkomst van het woord Kana’an is nu bekend: het woord komt uit de taal van de Anth’ en duidt het “warme nest”  aan waar de Anth’ warmte, rust en veiligheid vonden in een onvriendelijke omgeving. Het bleef het warme nest totdat de samenleving zelf onvriendelijk werd. Toen pas durfden de meeste Anth’ onder leiding van Kalam op zoek te gaan naar een nieuw Kana’an. Later is het woord overgenomen door de Joden in de betekenis van “Land van Melk en Honing”.

voorkant-annalen-v-g

Er is ook een recensie verschenen in het tijdschrift Lembas van het Nederlandse Tolkiengenootschap (zie “recensies”)

De poster is uit!!!

posterpunt_a3_annalen_concept_02_web_03

Veel durven we er nog niet over te zeggen maar De Annalen van Gamor krijgt een vervolg. Het is zeker dat deel twee elementen in zich krijgt die terug te vinden zijn in De Annalen maar voor zover bekend is de locatie een totaal andere. Auteur Kaj Elhorst zegt dat de delen eigenlijk in de verkeerde volgorde zijn geschreven. “Tot op zekere hoogte speelt deel twee zich eerder af dan deel een maar niet helemaal”, zegt hij. Nou ja, met zulke informatie schieten we niet echt veel op maar we kijken uit naar het moment dat het allemaal wat duidelijker wordt.

Sinds vandaag (22 september 2013) staat bovenaan de recensies ook de recensie van Biblion, de organisatie van Openbare Bibliotheken.

Gisteren kwam het bericht binnen dat het Biblion, het voormalige NBLC, voor de Openbare Bibliotheken in eerste instantie 112 exx heeft besteld. Een prachtbericht dus!

Vandaag kreeg ik het bericht dat biblioheken het boek in bestelling hebben.

29 aug 2013: Vandaag werd bekend dat Biblion volgende week De Annalen van Gamor gaat aanbieden aan de bibliotheken. Dat is objectief gezien binnen een relatief korte periode (vanaf half mei). Dat kan dus gezien worden als een positef signaal voor de voortgang van het boek op de markt.

De Annalen van Gamor is uitgekomen bij uitgeverij Nieuwe Druk in Velp. Op 15 maart om 23 uur had Kaj Elhorst een gesprek op  WereldFM Salto over De Annalen van Gamor. Voor de hoofdpersoon Kalam is een speciaal twitter account aangemaakt @Uitverkorene en er is een community Kalamcommunity Het boek is ook te bestellen via internet IJstijdpost

Het duurt nu nog maar een paar weken en dan is De Annalen van Gamor te bestellen  in de boekhandel. Je kunt een bestelling dan ook plaatsen via deze site of k.l.h.e.elhorst@gmail.com Bestellingen kunnen nu al geplaatst worden. De verkoopprijs bedraagt 24,95.

De Annalen van Gamor is in mei 2013 uitgekomen en telt 464 pagina’s. Aan het omslag wordt nu hard gewerkt terwijl de laatste redactieslag loopt. Over de presentatie van het boek aan het publiek en de pers wordt inmiddels gewerkt. Na het radio-interview met Kaj Elhorst bij Salto op 15 april is de belangstelling bij de media toegenomen. In de zomer van 2013 was er een tv-interview met de auteur te zien op AlphenStadFM.

De Annalen van Gamor zijn onderverdeeld in vijf hoofdstukken of eigenlijk episoden: Zoektocht, Geheim, Sluipers, Laatste weg en Einde van de horizon. De eerste episode duurt het langste, alle andere zijn ongeveer even lang. Elke episode is onderverdeeld in kleine hoofdstukken, het eerste is getiteld “ontwaken”, daarin gaan het ontwaken van de mens en van de lezer hand in hand. De indeling maakt het boek zo goed en gemakkelijk leesbaar. De indeling is bedacht door Kalam, de uitverkorene zelf…

Lees nu de autobiografie van Kaj Elhorst op http://kajopznbest.wordpress.com 

Verklaring

Het leuke van een autobiografie is dat je tijden door elkaar mag gooien. Het hoeft allemaal niet per se chronologisch te zijn. Laat een ander dat later maar uitzoeken, als hij of zij wil.

De laatste weken ben ik steeds meer benaderd door mensen die mijn fantasie zo verschrikkelijk groot vinden. Dat komt natuurlijk door het boek “Annalen van Gamor”.  Mensen vinden mijn fantasie geweldig en bewonderen dat en natuurlijk ben ik daar blij mee. Als het aan mij ligt, komt er nog veel meer uit die fantasiedoos.

Tegelijkertijd ben ik ook heel erg verbaasd. Als men die fantasie zo geweldig en mooi vindt, waarom wordt ze bij kinderen dan altijd vertrapt en weggestopt? Waarom worden kinderen thuis en op school altijd belast met dat wat wij de werkelijkheid noemen? Waarom krijgen kinderen zo weinig kans hun fantasie uit te leven en op die manier op hun eigen wijze de wereld te verkennen? Zou het echt waar zijn dat kinderen met veel fantasie niet zo’n goede toekomst hebben in deze wereld? Zouden zij niet in staat zijn een behoorlijke studie die bij hen past te volgen?

Ik geloof er geen donder van. Integendeel. Ik denk dat kinderen die hun fantasie uitbuiten over het algemeen ook heel intelligent zijn en heel goed weten hoe ze een studie of opleiding moeten volgen. Sommigen zullen zo’n studie niet eens nodig hebben omdat zij vanuit hun fantasie een pad volgen dat hen heel goed en behendig door de wereld leidt.  Als schrijver hoef je bijvoorbeeld niet veel meer te kunnen dan Nederlands redelijk goed te schrijven. Wie in de fase van de opstellen terecht is gekomen, is in dat geval in feite al bijna aan het afstuderen.

 

Fantasie is de bloem van de ziel, de beeldenreeks die een mens verbindt met de wereld, die de wereld vormgeeft op een heel eigen persoonlijke manier. Het leuke van een volgroeide fantasie is dat zij de uitdrukking “dat kan niet” niet kent. Fantasie laat alles toe wat er in de menselijke geest opbloeit en het verrassende daarvan is, dat veelal veel later blijkt dat al die ideeën nog mogelijk zijn ook.  Zo spraken de klassieke Grieken al over de mogelijkheid om de vliegen maar in hun tijd “was dat onmogelijk”. En toch….vele eeuwen later ontdekte men hoe het moest.

Fantasie is dus niet alleen de toegangspoort van een onbevangen menselijke geest naar de wereld maar ook de weg naar een toekomst die niet gevangen zit in het heden. Dat is precies het tegengestelde van de toekomst die ons tegemoet komt uit duizenden rapporten en verslagen, wetenschappelijk onderzoek zoals dat heet. Daarin wordt een toekomst geschetst die zich niet los kan en wil maken van het heden. Waarom? Omdat wij verleerd hebben met fantasie om te gaan en daardoor maken onbevangenheid en fantastische voorstellingen ons bang. Cijfers en getallen zijn ons wapen daartegen, hoe verstikkend ze ook zijn.

Kaj Elhorst geeft nu ook lezingen EN workshops over het creatieve proces en fantasie. Hoe breng je die op gang, waar komt ze uit voort en hoe geef je haar uiteindelijk vorm?

Zojuist de signeersessie afgesloten met een redelijk aantal bezoekers. Het leukste is natuurlijk de gesprekken die zich ontwikkelen met lezers, vooral als ze ontdekken dat er in het boek iets meer verborgen zit dan vechten en knokken. Ik wijs iedereen ook altijd met veel genoegen om het motto: MEER DAN FANTASY! 

MORGEN 15 juni signeert Kaj Elhorst vanaf 10 uur ’s morgens de Annalen van Gamor bij boekhandel Haasbeek Centrum in Alphen aan den Rijn.

Kaj Elhorst is bereikbaar voor lezingen en gesprekken over Annalen van Gamor en het verschil tussen “meer dan”  en fantasy want….het boek geeft meeeeeeer dan fantasy. Zeker valt het onder het genre “fantasy”  maar wie in het verhaal duikt, ontdekt nog veel meer aspecten, Deze betreffen veelal thema’s die in de huidige samenleving zeer actueel zijn. De opvattingen en ideeën die de auteur tijdens een gesprek of lezing de revue laat passeren zijn bij lange na niet altijd zeer gangbaar maar zetten juist daardoor aan tot verder praten.

De lezingen dragen de titel:”Fantasy, daar ben in te nuchter voor…”  en geven een goed inzicht in de opmerkelijke standpunten van de auteur op het gebied van geloof en wetenschap en ook op het gebied van levenskennis. Een sopannende avond waarin u aan uzelf gaat twijfelen? Boek! U kunt bij de auteur terecht via k.l.h.e.elhorst@gmail.com of via de contactpagina van deze site.

Vandaag, 26 mei 2013, vind in Theater Castellum te Alphen aan den Rijn rond 17.15 uur de presentatie plaats van De Annalen van Gamor, gevolgd door een signeersessie. Haal je handtekening en opdracht! , 

Voor een beoordeling en beschrijving kunt u nu al vast kijken op http://www.dagtaak.org/2013/05/de-annalen-van-gamor-kaj-elhorst-roman-meer-dan-fantasy.htmla

Er zijn lezers die liever alleen maar verhalen lezen die echt zijn gebeurd maar ons motto is “Lees het verhaal en vertel ons dan of het echt is gebeurd” . Dit boek levert Fantasy zonder massa’s tovenaars en heksen en ….wie zou durven beweren dat dit niet gebeurd is?

HIJ IS UIT!!!! Nu overal verkrijgbaar in de boekhandel… Uitgeverij “Nieuwe Druk” (Velp, ISBN: 978-94-91409-14-1

“De Annalen van Gamor” is geen boek. Het is meer dan fantasy en ook meer dan een boek. Het is een film in een kaft…..

U kunt over het boek meepraten op http://www.facebook.com/kaj.elhorst.7

De definitieve winkelprijs wordt 24,95. Een mooi bedrag voor een mooi verhaal. Lees de tekst van de achterflap:

De Annalen van Gamor is een epische roman die het fantasy genre overschrijdt. Het beschrijft de tocht van een volk dat een uitweg zoekt uit de verschrikkingen van de ijstijd op weg naar een betere toekomst.

Het is een roman waarin avontuur, liefde en jaloezie een hoofdrol spelen en de moderne maatschappij gespiegeld wordt tegen de ach- tergrond van een ver verleden. Of is het de verre toekomst?

Kaj Elhorst is erin geslaagd een roman te schrijven die vele lagen kent.

Kaj Elhorst is journalist en romanschrijver. Fantasy is naast de de- tectiveroman zijn meest geliefde literatuur. Hij schreef eerder voor kinderen onder meer de Arie Bonkersreeks en Het Spinhuis (uitgeve- rij Maretak) en voor volwassenen Het Geheim van de Alphense Runen (uitgeverij Albini).

‘Een andere wereld met herkenbare problemen en menselijke moed en twij- fels, zonder die combinatie was het Kalam nooit gelukt om zijn einddoel te bereiken: een betere wereld voor zijn volk en voor zichzelf. Maar de eeuwige zoektocht naar verbetering gaat voort…’

Het ziet ernaar uit dat de drukproef van De Annalen van Gamor helemaal goed is en dat betekent dat het drukken van de eerste exemplaren nog maar een paar dagen kan duren.

Zij lazen het manuscript:

“Het leest als een hogesnelheidstrein” (Marga, 31 jaar)

“Alsof zich een film in je hoofd afspeelt” (Eveline)

“Wat een fantasie, wat een wereld!” (Fabiola) 

” Het is echt 3D, je bent er zelf bij!” (Jurgen 44)

“Ik kan me er niet helemaal los van maken, het geeft me kracht” (Ronald, 37)

“Het houdt me gevangen van het begin tot het eind, zo wonderbaarlijk!” (Anne)

“Die Elhorst is een taaltovenaar, hij sleurt je mee” (Gerben, 27) 

De verkoopprijs van De Annalen van Gamor wordt 24,95 euro. 

Kalam heeft nu een eigen twitteraccount: @Uitverkorene

De redactie van de Annalen van Gamor verloopt zeer voorspoedig zodat binnenkort een begin kan worden gemaakt met vormgeving en omslag. Daarna volgt het drukproces volgens het print on demand systeem. Het boek zal via alle normale kanalen bestelbaar-leverbaar zijn.

Iets over de naam Kalam Elso Dramatik, een heel mooie naam voor iemand uit de Kana’an maar dat mag voor de  zoon van de A´ake  ook wel. Kalam betekent gebeurtenis. Elso is het woord voor vooruit en Dramatik is de geslachtsnaam van zijn familie. Dat alles valt op te maken uit de beeldverhalen die uit die tijd over zijn gebleven.

Er wordt nu hard gewerkt aan de brochure waarmee De Annalen van Gamor aan de boekhandel wordt aangeboden. Dat is spannend want hoe beschrijf je in een paar zinnen het karakter van een boek van 400 pagina’s? We hebben eerst informatie opgevraagd bij degenen die het manuscript hebben gelezen en er enthousiast over waren. Daaruit bleek dat het boek afwijkt van de gangbare fantasyverhalen. Weliswaar komt er in het boek veel strijd voor en zijn er conflicten maar het themavan het boek ligt ergens anders: de ontwikkeling van een volk en zijn individuen. De voortgaande zoektocht van mensen staat centraal. Zeer beeldend, avontuurlijk en spannend beschreven, zo zei men.directe reacties waren: “Het is net of zich in je hoofd een film afspeelt.” Een andere  lezeres vond het boek spannend, vlot geschreven en voorzien van n filosofische basis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: