Lezers reageren persoonlijk

Recensie – De annalen van Gamor

Met ‘De annalen van Gamor’ heeft auteur Kaj Elhorst de wereld herschapen. De schrijver voert ons mee naar een andere tijd, in een wereld die grotendeels nog ontdekt moet worden. Waar de dingen nog een naam moeten krijgen. We ontmoeten Kalam in de koude harde werkelijkheid, waar ook het woord beschaving nog bedacht moet worden. We maken kennis met bijzondere schepsels die op dat moment over de met ijs bedekte wereld heersen.

Door omstandigheden, wees zijn stervende vader niet Kalam aan als zijn opvolger, als leider van het volk van Kana’an, maar de wrede en op macht beluste Rannhald. Het lot van Kalam lijkt daarmee bezegeld. Of deed zijn vader er onbewust toch goed aan niet zijn zoon aan te wijzen? Soms neemt het lot een heel andere wending, een alles beslissende, als je maar blijft luisteren naar je innerlijke stem. Kalam besluit zijn heil elders te zoeken en weet een deel van het volk zover te krijgen om samen met hem te zoeken naar het ‘beloofde land’ zoals bezongen in het oude Gamor Anth’em. Een wereld waar de zon en het licht heersen.

‘Na tha, na Gamor, na rulia benin. Asta effe rulia grannahin’ verscheen er nu op de wand recht tegenover zijn hoofdeinde. Het vuur bevroor in het ijs en bleef hem lange tijd plagen. Het was Kalam duidelijk. Hij had zijn nachtspreuk vergeten en als straf, schoot hij nu steeds wakker. Zijn vader had het hem talloze malen voorgehouden. ‘Vergeet wat je wilt maar nooit je spreuk. Die is als het bloed van je lijf en het water voor de dieren. Vergeet je je spreuk, dan vergeet je je lot en zul je erdoor worden getroffen.

In zijn zoektocht naar die betere wereld houdt Kalam ons een spiegel voor. Zijn zorgen en vragen en onzekerheid raken ten diepste aan wat ons heden ten dage bezighoudt. Is dit de wereld waarin we willen leven? Doen we het wel goed? Wie de reis samen met Kalam aangaat zal zien dat we er uiteindelijk sterker uitkomen. Deze bijzondere geschiedschrijving is inderdaad meer dan fantasy. Met de Annalen van Gamor geeft de auteur ons een bodem die ons bestaan tot dusverre nog niet kende. Bovendien doet de schrijver dat met zoveel plezier en overtuiging dat de lezer zich onmiddellijk laat meevoeren in de wereld van de Anth.

Twijfel is niet hetzelfde als verwarring,’ had Panak hem (Kalam) geleerd. ‘Bij verwarring ben je alleen en zie je de wereld om je heen zonder te weten wat goed voor je is. Soms kies je iets omdat je het op dat moment wilt hebben, begeert. Bij twijfel zijn het de stemmen die in je hoofd komen, veel stemmen. Dan moet je heel oplettend zijn en fijntjes afstemmen op de stem die het beste bij je past.

De annalen van Gamor / Kaj Elhorst / Uitgeverij Nieuwe Druk / 2013 / 465 blz. / ISBN 9789491409141

 

Deze recensie werd geschreven door Bart Feikens

 

================================================

 

Dit boek is voor mij de verrassing van mijn leven. Kaj Elhorst schept een heel nieuwe wereld op zo’n vanzelfsprekende manier dat geloven of niet geloven helemaal geen issue is. Ik wil meer weten van die wereld die Gamor heet. Ik zit er nog middenin en terwijl ik in mijn drukke leven vaak een boek begin te lezen, het vervolgens wegleg en vergeet – denk ik nu tussen de bedrijven door aan Kalam en de weg die hij nog heeft te gaan. Respect Kaj!  (Ineke Vis)

———————————————————————————————

Momenteel heb ik ongeveer een kwart van het boek gelezen, dus over de verhaallijn kan en wil ik nog niet heel veel zeggen, want uiteraard moet iedereen zelf het boek lezen.  Wat ik wel kan zeggen na een kwart van het boek gelezen te hebben, is dat ik denk te weten wat Kaj bedoelt met “meer dan fantasy”. Het boek is namelijk zo vlot geschreven dat je de vreemde dier- en menssoorten zonder meer voor waarheid aanneemt. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal alsof het je allemaal zelf kan overkomen. Een aanrader dus. #Steffi (32) “De Alphense Talkshow”

“Dit boek is vergelijkbaar qua stijl en opzet met de bekende grote Engelse en Amerikaanse romans, voor Nederlandse literatuur echt uniek.” Ronald (44)

————-

Een on-Nederlands goed boek! Dat wil niet zeggen dat er geen opmerkingen over te maken zijn. Misschien hadden sommige personages nog wat verder uitgewerkt kunnen worden maar dat neemt niet weg dat het verhaal razendsnel leest, datje je er als lezer heele snel vertrouwd mee maaskt en dat het toch ook weer steeds verrast. Mogelijk komt dat doordat het verhaal je eigen fantasie zo aan het werk zet. Dat was in elk geval bij mij zo. Ik voorzag niet steeds meer ontwikkelingen maar ik zag wel steeds meer en dieper de beelden die het verhaal opriep. Dat is een van de mooiste eigenschappen van dit boek. Het helpt je eigen fantasie op gang.

Daar komt bij dat het ene ongegeneerde inkijk geeft in het persoonlijke denken en handelen van mensen, van manipulatie en angstreacties. En dat alles in een omgeving die vreemd, nieuw en toch zo gemakkelijk te grijpen valt. Het gebruik van nieuwe woorden en termen zoals nagelvallen, nevelgarden en ijsrat helpt daarbij. Die gekookte ijsrat kan ik proven…. Echt prachtig van pagina 1 tot en met pagina 465!  #Jonathan Freelander

——————–

Wat denkt u van: “Vogelgrijpers”, “Wolvermannen”, “Hagarden en Wagarden”, “de Anth’ en de “Gamor”?

Bent u weleens wakker geworden in een”rommer”, terwijl buiten de Jankermannen herrie aan het maken waren? Waarschijnlijk niet. Sterker nog, u heeft geen idee waar ik het over heb.

Toch, na een uurtje lezen in het nieuwste boek van Kaj Elhorst, De annalen van Gamor, heeft u de meeste begrippen al in uw hoofd zonder dat u enige moeite meer hoeft te doen om er een voorstelling van te maken.

Kaj Elhorst had het zelf over een film tussen twee kaften. En dat is wat het is. Meer dan 460 bladzijden lang wordt u meegenomen in een Fantasy-wereld waarbij het telkens gissen is of het zich afspeelt in een ver ijskoud verleden, of in een verre toekomst waar, na een catastrofe, de mensheid opnieuw het wiel moet uitvinden, zowel op het gebied van hulpmiddelen, gereedschappen en wapens, als op de ordening van de maatschappij. Is democratie een juiste vorm? Hebben we leiders nodig? Man-Vrouw verhoudingen, hoe zit het daarmee? Maar vooral, hoe ontkomen we aan onze schijnbare lotsbestemming waarbij het lijkt alsof we geen keuzes hebben.

De annalen van Gamor beschrijft de geschiedenis van een volk dat een uitweg zoekt uit de barre omstandigheden waarin ze leven. Onderweg gaan ze de strijd aan met andere volkeren, leren van andere culturen, en sluiten bondgenootschappen.

Kaj Elhorst is journalist en romanschrijver. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam. In twitterland is hij zowel gehaat als geliefd; en hij is in Alphen a/d Rijn wereldberoemd.

Tijdens zijn maandelijkse talkshow in Theater Castellum (Café Alphens) in Alphen zal hij aankomende zondag (26 mei, vanaf 16.00 uur) zijn nieuwste roman presenteren.

——————–

“Wat een fantasie en wat een heerlijke schrijfstijl. Geweldig!”  (Ruudje, 67)

—–

Het is net of Tolkien “Das Kapital” heeft herschreven (Joris Janssen, 27)

————

Fantasyliefhebbers opgelet:

Zojuist de laatste bladzijde van de Annalen van Gamor ( Kaj Elhorst) gelezen. Het boek was net te dik voor één adem, maar absoluut de moeite waard. (Tim Rombouts)

“Het boek achter elkaar gelezen, soms ten koste van mijn nachtrust (Iris van Maanen)

Aan de auteur:

Ik heb je boek uit. Echt heel mooi. Zelden heb ik een boek zo gefascineerd gelezen. Ben er vorige week aan begonnen. De laatste keer was een aantal jaren geleden Een Schitterend Gebrek van Arthur Japin. Ook heel mooi.

Mijn complimenten voor De Annalen Van Gamor! (Gerrit Willems)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: