Kaj Elhorst, de opmars der fantasie…

Fabiolaenik12

 

 

Lees meer persoonlijks over deze auteur op : http://kajopznbest.wordpress.com/

De auteur van De Annalen van Gamor, Kaj Elhorst heeft schrijversbloed of -DNA. Al vanaf zijn jongste jaren toen hij een pen kon hanteren, is hij bezig met schrijven. Op de lagere school en later in het voortgezet onderwijs, schreef hij het ene opvallende opstel na het andere.

Het idee voor De Annalen van Gamor kwam veertig jaar geleden al in hem op tijdens zijn vakantie in Egmond aan Zee. Dromend aan het strand ontwikkelde zich voor hem een heel nieuwe wereld die basis ging vormen voor het verhaal. “Het heeft lang gerijpt maar is nu wel tot volle wasdom gekomen”, meent hij. Dat blijkt ook uit het feit dat vervolgverhalen al onderweg zijn.

Kaj startte zijn maatschappelijke carrière 35 jaar geleden als leraar Nederlands en geschiedenis, een combinatie die het hem mogelijk maakte taal, beeld en fantasie aan elkaar te koppelen. Daardoor kreeg hij definitief het vermogen om een verhaal te schrijven waarin fantasie en alledaagse werkelijkheid onverbrekelijk, intens en soms nauwelijks ontwarbaar met elkaar verweven zijn. Daardoor krijgt de lezer het gevoel zich daadwerkelijk in een nieuwe, andere wereld te bevinden, een nieuwe dimensie. Het boek is op die manier een stap buiten de dagelijkse sores geworden maar nooit een vlucht uit de werkelijkheid. Meer dan een boek dus: een hulpmiddel tot ontspanning.

Kaj zelf is tot op de dag vandaag hard aan het werk om zijn lezers de mogelijkheid te bieden de ontspannen reis die bij GAMOR begint, voort te zetten…zelfs via het heelal….”maar daarover later”, lacht hij. “Ik hoop echt dat dit boek voor tallozen een ontdekkingsreis zal blijken te zijn.” Die kans is groot want het boek omvat 490 vlot lezende en spannende pagina’s.

Wie is Kaj?

Kaj kreeg de fantasie met de paplepel ingegoten. “Hoewel mijn vader erg getseld was op leren, aanpakken en brood verdienen, was er toch altijd ruim baan voor de fantasie. Eindeloos veel keren hebben we samen en later ik alleen een verhaal gemaakt om de werkelijkheid opnieuw vorm te geven. Dar ben ik hem altijd nog dankbaar voor want fantasie is mijn meest waardevolle eigenschap. Dankzij mijn fantasie heb ik de wereld steeds opnieuw zin kunnen geven.

Het betekent niet dat ik steeds bezig ben geweest elke “werkelijkheid” te ontkennen en mooier of lelijker te maken dan ze was. Het betekent ook niet dat ik voortdurend in een fantasiewereld leef of heb geleefd. Van tijd tot tijd ben ik ook keihard met de werkelijkheid geconfronteerd zoals bij het overlijden van mijn moeder toen ik veertien was. Dat heeft gevolgen tot op de dag van vandaag.

Nee, het betekent dat ik in staat was om de werkelijkheid te staven en te spiegelen aan een idee, aan een wens, een droom en vaak ook een belang. Daardoor kwam mij steeds weer helder voor de geest te staan wat er gebeuren moest om ontwikkelingen in de gewenste richting bij te buigen. Het leidde ertoe dat ik steeds weer de dingen kon doen waar ik goed in was en die ik graag deed: journalistiek en romans schrijven.  Dat heb ik ook steeds gedaan in het rotsvaste geloof dat ik er goed in was. Als iemand mij dus vraagt of ik er ooit in heb geloofd dat ik succes zou hebben, dan is steevast het antwoord “ja”.

Succes….maar niet zonder pijn, soms zelfs heel letterlijk . “Het uur aan uur zitten achter mijn bureau op mijn bureaustoel, bezorgt me vaak pijn in schouders, rug en…kuiten. Maar er is meer. De fantasie voert mij soms naar gebieden waar ik liever niet wil komen, die te gruwelijk zijn om mee te willen maken. Mijn reactie is dan veelal die eigenschappen te leggen in een van de karakters in het verhaal.”

Kajs vader had al vroeg in de gaten dat zij zoon goed kon schrijven. ” Ik zou willen dat ik het kon”, zei hij steeds. “Maar bij mij worden het allemaal ambtelijke notities.” Hij suggereerde dan ook al vroeg dat Kaj journalist zou worden. “Daar voelde ik zelf, op mijn twaalfde, nog weinig voor. In die tijd leerde je het vak van een ervaren journalist, niet op school. Ik zag er tegenop om weer een nieuwe autoriteit aan de verzameling toe te voegen. Mijn vader was redelijk autoritair en daarnaast waren er al die leraren en leraressen, die ik vaak beschouwde al bemoeials.

Zeker is dat Kaj zijn fantasie tegenwoordig goed uitbuit. “Naast dee Annalen van Gamor”  heb ik hier op dit moment al een stuk of vierverhalen op de plank liggen die allemaal in een verschillende staat van ontwikkeling verkeren. De Annalen krijgt ook een vervolg, wat mij betreft…dat verhaal is nu voor een kwart klaar. Ik hoop het volgend jaar uit te kunnen brengen.”

Kaj is getrouwd en heeft twee zoons en een dochter, alle drie zijn inmiddels zelfstandig en de jongste, de dochter, heeft ook zelf al een zoon. Zij woont in Spanje op een voormalige druivenboeerderij. Kaj en zijn vrouw hebben ruim een jaar zelf ook in Spanje gewoond. “Het was daar prachtig, met een enorm uitzicht over een dal en een bergketen, tot aan de Middellandse Zee bijna. Het is jammer dat we terug moesten. Gelukkig heeft dat niets te maken met onze gezondheid en….hier in Nederland blijkt het leven toch ook weer prima te zijn. Ik kijk uit naar mijn eerste hervatte fietstochten in de polder.” Kaj is gek op fietsen, muziek luisteren en maken, de talkshow die hij organiseert en een goed glas wijn of whisky.

Justus van Daalen….

Opmars der fantasie

“Voor mij is fantasie altijd het middel geweest om de werkelijkheid te verkennen.Vanuit mijn eigen achtergrond, eigenschappen kon ik ermee naar de werkelijkheid kijken en die opnieuw vormgeven. Op die manier was en is het ook de weg naar innovatie, denk ik.” Hij meent dat juist fantasie nodig is om een breed scala aan problemen in de samenleving op te lossen. “Dat geldt ook voor elk individu. Met fantasie kun je een probleem de baas.”

Kaj denkt dat dit uitgangspunt voor zo goed als iedereen geldt, ja misschien wel voor alle mensen. “Ik zie fantasie als je hoogstpersoonlijke benadering van de werkelijkheid. Het is niet meer dan een spel met dat wat wij meestal “feiten” noemen. Juist dat spel  vormt de basis voor innovatie in het bedrijfsleven en….een stimulans voor onderzoek voor de wereld en alles daarbuiten. Fantasie woont in het voorportaal van technologie en wetenschap. Van belang is wel tijdens het hele onderzoeksproces die fantasie mee te laten wandelen. Het is volger nummer 1 of eigenlijk: gids nummer 1. Dat is ook bijna wat er in De Annalen van Gamor gebeurt: het onbeperkte spel van onverwachtheden en onbekendheid die uiteindelijk de weg aangeven naar het gewenste doel. In de fantasie maakt onbekend “bemind” en dat is dus het omgekeerde van wat de gangbare uitdrukking stelt.”

Kaj is schrijver maar heeft geen “groot voorbeeld” onder de schrijvers hoewel hij vindt dat er in heden en verleden heel goede schrijvers zijn. “Ik schrijf dus ik lees niet maar ik fiets wel”, zegt hij altijd. Juist dat fietsen geeft ruimte aan zijn gedachten vorming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: