Gepost door: Kaj Elhorst | juli 25, 2014

De stad die Kalam bouwde

 

voorkant-annalen-v-g

 

Kalam weet het zelf niet zo goed. Hij volgde zijn lot en kwam uit op een plaats met het juiste licht, de juiste geur en de juiste verlatenheid. Daar stichtte hij zijn stad, een stad die volgens hedendaagse archeologen gelegen heeft in de directe omgeving van Athene, ja misschien wel onder één van haar moderne buitenwijken.

“Het zal nog lastig worden om daar achter te komen”, verzuchten hedendaagse archeologen. Het is immers onmogelijk om in het wilde weg te gaan spitten onder een bestaand stadsdeel? “Mogelijk vinden we iets, al zijn het maar aanwijzingen, als we van tijd tot tijd graven op plaatsen waar gesloopt of anderszins uitgebreid gewerkt wordt.

De zoektocht naar de stad van Kalam is al enkele tientallen jaren aan de gang, evenals de speurtocht naar de ijsgrot waarin de voorman van de Anth’ enige tijd vertoefde, samen met zijn beste volgelingen. Algemeen wordt aangenomen dat die in het huidige Ertsgebergte lag. De belangstelling voor de belangrijke locaties in Kalams verhaal is enorm toegenomen met de uitgave van De Annalen van Gamor.

Het verhaal gaat dat het een rpachtige stad was waarin alle inwoners hun eigen huis konden bouwen, als ze dat wilden. In elk geval was er plaats voor ieders droomhuis. Geen wonder, er was ruimte genoeg. Zo vertelt men dat alle huizen in de stad uitzicht hadden op zee, nou ja, bijna alle huizen want er waren ook mensen die zo’n uitzicht niet wilden. De meesten hadden ook een dakterras.

De straten waren vrij smal want er waren nog geen grote voertuigen zoals vrachtwagens. De inwoners liepen  vooral en natuurlijk hadden zij loopvoeters. Daarmee hadden zij al in een veel eerder stadium kennis gemaakt, paarden dus. Kenmerkend was voor vrijwel alle huizen een open haard want het land was weliswaar warm maar het geloof in warmte en samenzijn was nog steeds sterk. Voor de inwoners van de stad betekende de open haard een punt van samenkomst. Veelal was die open haard middenin een grote kamer aangebracht en aren er tafels omheen gezet, zodat de bewoners daar jonden eten en spelletjes doen. Het meest gespeelde spel was “lijmen” waarbij de deelnemers probeerden zoveel mogelijk nauwkeurig aan elkaar te klitten volgens de contouren van hun eigen lichaam. Een ander spel was “waterluiaard” waarbij ze elkaar probeerden te overtreffen bij het keiharde beuken op de tafel. Wie het hardste sloeg zonder de tafel te beschadigen was op weg naar winst.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: